Piacot avattak a faluközpontban

0

January 7, 2012 by admin

Helyi piacot avattak december végén a községben, és egy tejadagoló automatát is átadtak a közelmúltban Csóton. A falu központja ezzel teljesen megújult: a tejautomata köré épített kis faház, egy másik,  árusításra alkalmas faház, padok, régi időket idéző vízcsap és díszburkolat teszi tetszetőssé a környezetet. A piacon helyben és a környékben termelt termékeket, árukat kínálnak majd a vevőknek.

Sok érdeklődő vett részt a december 22-iavató ünnepségen. A piac létrehozását pályázat segítségével tudta megvalósítani a csóti önkormányzat, a Somló-Marcal-mente-Bakonyalja Leader Akciócsoport támogatta  megépítését.

– Nagy öröm számunkra, hogy a környékünkön a mi községünkben létesült helyi piac, és reméljük, hogy hamarosan sok itteni és környékbeli termelő tudja itt értékesíteni a csótiaknak, illetve az idelátogatóknak a portékáját. A megvalósításra 13 millió forintot nyertünk az akciócsoporttól. A falu központjában építettük ki a piacot, a buszmegálló szomszédságában körülbelül 4-500 négyzetmétert foglal el a terület. Ebből több mint 200  négyzetméter térkövezett, itt tudják majd felállítani az árusok a kinyitható asztalokat. Az egyik házikóban a megfelelő szerződés megkötése után valamilyen portékát árusítanak majd, a másik házban pedig a falu nagy büszkesége, a 400 literes tejadagoló automata található. Azért vagyunk rá büszkék, mert a mi falunkban lett először ilyen, illetve azért is, mert ezt az automatát itt, Csóton készíti a helyi székhelyű  Doroti Pack Kft. – nyilatkozta Kékesi István polgármester.

-Elég divatos dolog mostanában, hogy helyi piacokat nyitunk, éppen ezért szerintem sokkal lényegesebb az, hogy most egy olyan piacot avattunk fel Csóton, ahol a támogatásból nemcsak maga a piactér épülhetett ki, hanem megfelelő infrastruktúra is létesülhetett. Ez nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a helyi termelők megfelelő komfortkörülmények között és a szükséges élelmiszer-biztonsági előírások betartása mellett tudjanakt árulni. A tejadagoló automata pedig azért lényeges, mert a tejtermelők ezáltal helyben, közvetítő kereskedők kihagyásával tudják értékesíteni a tejüket. Ennek a csóti kezdeményezésnek lesznek követői is, ugyanis már több más falu is nyújtott be hozzánk pályázatot hasonló piac létesítésére – mondta Menyhárt Tibor, az akciócsoport elnöke.

Az avatás napjántöbbek között lovászpatonai tésztákat, vecsési savanyúságokat, a csóti Szent Mihály Katolikus Karitász Csoport ajándéktárgyait, az iskolások  által készített fonott kosárkákat, füstöltárut, mézet, tojást lehetett vásásrolni a csóti piacon, és az átadás alkalmából a tejet is akciósan vehették meg az emberek. Csupán 100 forintot kellett fizetniük literéért a későbbi 140 forintos ár helyett. A tejadagoló automata folyamatosan működik, és teljesen biztonságos, higiéniai minősítéssel rendelkezik, minden előírásnak maximálisan megfelel, tudtuk meg Pallang Ottíliától, a Doroti Pack Kft. képviselőjétől.

-Kültéri tejadagoló automatából ez az első darab,  amit legyártottunk. A kisebbekből már több helyen is van a környéken, például az egyik pápai általános iskolában is olyan üzemel – mondta Pallang Ottília.

A tervek szerint piacnapot egyelőre havonta egyszer tartanak Csóton, tudtuk meg Kékesi Istvántól, a község polgármesterétől, aki elmondta, az önkormányzat szívesen vár minden javaslatot a helyi piac  folyamatos üzemeltetésével kapcsolatban.


0 comments »

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code
     
 

Keresés

terv
uj
hull