A doni hősökre emlékeztek

Comments Off on A doni hősökre emlékeztek

January 29, 2013 by admin

Gondolatinkban találkozásokra készülünk azokkal, akik előttünk éltek, akiknek arcát, alakját, tetteit, erkölcsi és szellemi hagyatékát csak fényképekről tudjuk felidézni, mondta Kékesi István, Csót polgármestere az 1943. január 12-én történt doni áttörés 70. évfordulója alkalmából rendezett városi megemlékezésen.

A Pápai Huszár Egyesület, valamint a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ által szervezett megemlékezés a toborzót és a himnuszt követően verses zenés emlékműsorral folytatódott az egyesület tagjainak közreműködésével.

A magyar hadtörténet legnagyobb vereségét Kékesi István elevenítettek fel az Esterházy úti emlékműnél. Szólt a 2. magyar hadsereg feladatáról, arról a kilátástalan küzdelemről, melyben több ezer hazafi vesztette értelmetlenül az életét. Mint mondta, 70 évvel ezelőtt, ezekben a napokban több mint 100 ezer magyar embernek –köztük sok pápainak és Pápa környékinek- üzent a felismerhetetlen arcú, ezernyi alakban bujkáló, de mindig egylényegű halál. Emlékezzünk az iszonytató kínok közt, leírhatatlan fájdalmakkal küzdőkre, akik szinte még alig éltek, reményekkel és vágyakkal teli lépték át az egyirányú ajtót. Hajtsunk fejet előttük, akiket a háború pokla, az emberi aljasság, az erőszak fosztott meg életüktől, fogalmazott emlékbeszédében a csóti polgármester.

A szónok zárszavát követően a jelenlévők elhelyezték koszorúikat a második világháborús szobor talapzatánál, majd a díszsortűz után meggyújtották mécseseiket és főhajtással tisztelegtek a doni áttörés áldozatainak emléke előtt.


Comments Off on A doni hősökre emlékeztek

Sorry, comments are closed.

Keresés

terv
uj
hull